Kratki povijesni osvrt na djelovanje Hrvatske Kulturno Umjetničke Udruge “Sveti Martin”

Napisao : 6.04.2008. | Novosti

Potreba i interes zajednice za očuvanjem kulturne baštine potaknuli su 1995. godine osnivanje Kulturno umjetničkog društva u Sv. Martinu na Muri. Dana 3. prosinca 1995. godine održana je osnivačka skupština KUD-a “Sveti Martin”. Društvo je 1998. godine preimenovano u Hrvatsku kulturno umjetničku udrugu “Sveti Martin” (HKUU “Sv. Martin”).

Društvo je djelovalo u nekoliko sekcija: pjevački zbor, folklorna, tamburaška (“Martinski muzikaši”), dramska i likovna sekcija koje su bile izuzetno aktivne i sudjelovale su na brojnim manifestacijama, priredbama, smotrama i gostovanjima, osobito u Međimurkoj županiji, a i u drugim dijelovima Hrvatske, te van naših granica, u Sloveniji i Austriji.

Organizirane su razne radionice, većinoma za djecu: dječja likovno-tehnička, scenska, plesna i radionica malog zbora sa stručno pedagoškim voditeljima.

Većina sekcija sudjelovala je na snimanju emisije “Vu srcu te nosim” Varaždinske televizije, u kojem se predstavila općina Sveti Martin na Muri, a prema tome i naša Udruga i njezini članovi sa svojim kulturnim programom i prezentacijom starih narodnih običaja.

U zadnjih nekoliko godina HKUU “Sv. Martin” djeluje u nešto krnjem sastavu, budući da je došlo do zastoja u radu nekih sekcija (folklorna, likovna).

Trenutno najaktivnije sekcije Udruge su Svetomartinske mažoretkinje (osvojile treće mjesto na državnom natjecanju u svojoj kategoriji), ženska vokalna skupina “Grlice” koja bilježi brojne nastupe u Hrvatskoj i u inozemstvu (skupina izvodi bogat i raznolik repertoar pjesama: stari međimurski napjevi s autorskim obradama, autorske skladbe međimurske tematike, suvremenu, sakralnu i popularnu glazbu. Bilježi četiri nastupa na smotri Međimurska popevka u Nedelišću, čime su se etablirale kao jedna od najboljih vokalnih skupina u Međimurju, snimila je i vlastiti CD  kojim je polučila odlične kritike) te tamburaški sastav (stariji i mlađa sekcija) uz novoosnovan dječji folklor u suradnji s Osnovnom školom i Dječjim vrtićima na području općine.

U organizacijskim aktivnostima Udruge su proslava i obilježavanja Martinja i Vincekova, te sudjelovanje sa kulturnim programom u ostalim općinskim manifestacijama (Fašnik, Božićne priredbe- Jaslice, podjela darova; Dan žena i sl.) u suradnji sa drugim općinskin udrugama i društvima (DVD, Udruga veterana, Turistička zajednica, Ženska sportska rekreacijska udruga). Osobito je vrijedna spomena tradicionalna povorka starih zanata i običaja koja ukazuje na vrijednost i značaj očuvanja zanata koji su već izumrli ili su bili na rubu egzistencije, te su se na ovaj način prezentirali mlađima i svima onima koji nikada nisu imali mogućnost vidjeti stare majstore na djelu. Danas se ovaj običaj sadržao u kontekstu Dana turizma općine Sv. Martin na Muri održavanih svake godine u mjesecu kolovozu.

Udruga je također bila domaćinom mnogim drugim društvima, skupinama i gostima iz Hrvatske i inozemstva, koji su svojim nastupima u našoj općini obogatili njezin kulturni život.

Naša udruga svojim radom i djelovanjem obogaćuje kulturni život naše općine i time pridonosi očuvanju kulturne baštine i tradicije ovoga kraja. Sav se naš trud i napor može svesti pod zajednički nazivnik, a to je ljubav i entuzijazam članova Udruge za dobrobit našega mjesta koje možemo prezentirati samo preko nas ljudi koji u njemu živimo.

Posebno smo ponosni što smo od ove godine (2008) domaćini i suorganizatori dječje smotre međimurskih popevki koja se po prvi put organizira na području međimurske županije.

nema komentara do sada.

Komentiranje nije omoguceno.

|

Plugin from the creators of Brindes :: More at Plulz Wordpress Plugins